Acta reunió ATECA – Altafulla i Ajuntament Altafulla

25-05-2020 2 comentaris ATECA - ALTAFULLA COMUNICATS I ACTES

Altafulla, 19 d'maig de 2020

Presents:

Jordi Molinera (Coalcalde d'Altafulla)
Alba Muntadas (Coalcaldessa d'Altafulla)
Natàlia Sanz (Regidora de turisme)
Josep M. Lloret (President d'ATECA)
Mar Vives (Secretaria d'ATECA)

Lloc: Altafulla - Reunió virtual - Hora: 17 h

S'inicia la reunió exposant els diferents temes a tractar;

Després de l'enviament de la carta oberta a l'Ajuntament d'Altafulla per part d’ATECA, s'ha portat a terme una reunió amb el Sr. Jordi Molinera, Alba Muntadas, Natàlia Sanz, Mar Vives i Josep M. Lloret, per tal d'iniciar converses i enfocar la situació cap a totes les millores necessàries del municipi de forma conjunta.

S'explica que la finalitat de la carta no era un altre que aconseguir establir un bon diàleg entre el teixit turístic d'Altafulla i l'Ajuntament, i garantir així la presa de decisions favorables per garantir accions i tranquil·litat vers el difícil estiu que viurem aquest any a Altafulla.

Els associats, i concretament l'Empresariat turístic, estan nerviosos per la situació en la qual ens trobem actualment i també per l'opinió generalitzada que s'ha anat formant del nou govern durant el darrer any. Aquesta opinió versa, per la majoria d’associats d’ATECA, en la idea que no s'ha apostat per un municipi turístic convencional, donant a entendre, així, que no es volia al turista i que Altafulla que ja estava bé comptant només amb els residents que hi viuen aquí de forma continuada.

La sensació és que el turista molesta i que, a més, no hi ha cap mena d'interès a arreglar les instal·lacions de la platja, per exemple, esperant que es regeneri sola després de les destrosses provocades pel temporal Glòria, o sense mostrar interès per eliminar pedres, instal·lar dutxes, papereres, lavabos...

En aquest sentit, s'explica i exposa el pla de recuperació.

La reunió continua tractant els següents temes:

- Platja:

Punt molt important i de principal preocupació.

Després de debatre les millores necessàries, s'arriba a la conclusió, i al compromís per part de l'Ajuntament, que el pròxim dia 8 de juny (data oficial d'entrada en funcionament), la platja d'Altafulla estarà en perfecte estat.

Pel que fa a les dutxes i els lavabos, s'explica que el problema no és assumir el cost de manteniment, sinó poder complir amb la normativa contra la COVID-19 que prohibeix el seu ús, ja que no es pot garantir que es pugui portar a terme una bona desinfecció després de cada ús.

El pla d'usos de la platja, donat que ara no es pot treballar en l'assumpte, s'intentarà tirar endavant amb el que hi havia l'any 2019.

*** Queda pendent puntualitzar els punts bàsics del 2019 i què és el que es portarà a terme ***

Com és molt difícil controlar el tema de l'aforament a les platges, es proposa instaurar la figura dels informadors, que seran els encarregats d'explicar als banyistes les normes genèriques de l'ús de la platja.

S'apel·la al coneixement, responsabilitat i bona fe del ciutadà.

L'Ajuntament d'Altafulla, com els altres municipis de la Costa Daurada Nord, opta per no fer franges horàries i sectorització a les platges. Respectant el turisme familiar i les seves necessitats.

Així mateix es crearà un comitè de seguiment del Pla de Gestió de Platges (Projecte de recuperació de la platja i manteniment anual) en el que ATECA hi tindrà representació.

Es va començar a fer la divulgació del Projecte en una exposició pública, i es volien iniciar reunions amb els principals agents implicats del Projecte. Però, a conseqüència de la situació generada per la COVID-19, aquestes reunions no s’han pogut fer quan estaven previstes.

Pel que fa a la sorra, l'Ajuntament està esperant la confirmació per part de Costes per començar la reubicació de la sorra i així equilibrar l'espai de platja i tapar roques.

- Brossa:

L'Ajuntament demana l'ajut dels restauradors i hotelers i un major esforç en el reciclatge dels residus generats per la seva activitat econòmica, per poder mantenir els entorns de les illes de brossa en bones condicions.

L’Ajuntament ha pogut comprovar que  l’aplicació del nou contracte, dissenyat al 2015 i aprovat al 2017, presenta diverses mancances. Actualment estem a l’inici de la implantació del nou sistema de gestió de residus i des de l’equip de govern es treballarà per la millora i correcció de les ineficiències planificades l’any 2015 i aprovades al 2017.

Si hi han incidències en la recollida de neteja, també es demanarà a la població que ho comuniquin a l'Ajuntament per tal de poder reclamar a l'empresa adjudicatària la millora del seu funcionament, garantint així que compleixin amb l’establert al contracte que va guanyar l’empresa de recollida de la brossa.

S'intensificarà la recollida de brossa durant el període de temporada alta.

Ja s'ha iniciat la recollida de cartonatge i de matèria orgànica, que aquest any es reforçarà i es farà de forma especial a aquells establiments que generen una quantitat important.

***Queda pendent que l'Ajuntament d'Altafulla faci una comunicació explicant com es procedirà a aquesta recollida***

- Via del tren:

Els representants de l'Ajuntament d'Altafulla comenten que és molt difícil, i gairebé impossible, aconseguir que l’Estat ens pugui tenir en compte per insonoritzar el tram del poble: la instal·lació de pantalles anti soroll és competència del Ministeri de Foment i ADIF.

Pel que fa a reduir el transit ferroviari, també es reconeix que no saben el que finalment farà RENFE amb el corredor.

- Rotonda Autopista

A finals del mes de febrer hi va haver una nova reunió amb la Subdelegació del Govern de l’Estat, on l’Ajuntament va demanar la retirada dels blocs de ciment i la tornada a la normalitat d’aquesta rotonda. El Subdelegat es va comprometre a millorar les condicions de seguretat del vial, però fins a l’agost de 2021 (data que finalitza la concessió a Abertis de la gestió de l’AP7) no tenen previst retirar els blocs de ciment.

- Campanya turística:

L'ajuntament accepta el compromís i entén que és necessari tirar endavant una campanya de turisme segur i de proximitat.

Com a proximitat s'entén Barcelona i la seva àrea metropolitana, i la Vall de l'Ebre (des del País Basc, Navarra, Osca, Saragossa i Lleida).

És evident que els recursos són els que són, però accepten el compromís de dir de forma clara que l'Ajuntament i el poble en conjunt està preparat per rebre els turistes que vulguin venir. Garantint, en tot moment, la seguretat i tranquil·litat dels visitants.

En definitiva, els rebrem amb els braços oberts.

El valor turístic del nostre municipi de singularitat ha d'aportar un turisme responsable amb el medi ambient, així que es treballarà perquè els actius del poble destaquin i se'n faci un ús turístic continuat durant tot l'any.

- Altres temes pendents de tractar

Queden pendents de tractar els temes relacionats amb l'enllumenat, els espais per als vianants, el reforç de la zona comercial de Baix a Mar, la higienització periòdica del clavegueram i la pressa de solucions per l'embassament d'aigües davant del Càmping Don Quijote. L’Ajuntament considera important, tal com s’ha estat fent aquestes darreres setmanes, el contacte amb ATECA per anar trobant solucions a problemes puntuals.

- Conclusions

En general, l'Ajuntament, per mitjà de la Coalcaldia i la Regidora de Turisme, vol que quedi clar que estan a favor totalment, i sense fissures, amb el turisme, en defensar l'economia que el sector turístic genera i que ho consideren del tot necessari per al benestar el poble.

En aquest sentit a la pròxima assemblea extraordinària d'ATECA, que tindrà lloc en dues o tres setmanes, la Coalcaldia i la Regidora es comprometen a estar pressents per poder explicar, de primera mà, els punts tractats en aquesta reunió. Així com tots aquells altres que els associats vulguin aclarir.

Des d'ATECA creiem que la reunió ha estat molt positiva, i que els temes tractats i les accions que es portaran a terme, ajudaran a millorar l'opinió pública.

Agraïm la bona predisposició de l'Ajuntament i, amb la seguretat que a tots ens motiva el fet de treballar pel bon funcionament del poble, es dóna per finalitzada la reunió.

 

Si t'ha agradat pots compartir a les xarxes socials!

Fes-nos saber el que penses

* Camp requerit

Comentaris (2)

Joan Blanch

25-05-2020

Satisfacció total, estem condemnats a entendre’ns

Joan Lucas Besora

25-05-2020

Gràcies per la informació, estem pendents de la convocatòria de reunió.

Almenys s'ha pogut dur a terme una assentada amb l'Ajuntament i enfortir posicions. És un bon primer pas.