Halloween i La Castanyada a l’Hotel Yola

13-10-2020 1 comentaris ATECA - ALTAFULLA PUBLICACIONS SOCIS

Si ens endinsem a la tradició descobrim que la Castanyada és una de les festes més arrelades de Catalunya, que esperen grans i petits però no oblidem que va lligada aTots Sants, un dia en què recordem als que ja no són amb nosaltres.

Tot i que la gran majoria prefereix continuar amb la tradició de casa, la que inclou les castanyes, els moniatos i els panellets, altres, principalment els més petits, s'han vist seduïts per una tradició forana que té els incentius del terror, una vistosa decoració i les disfresses com a principal reclam, Halloween.

La nit del 31 d'octubre, la Castanyada des de fa molts anys conviu a casa nostra amb la tradició delHalloween.

La Castanyada

La Castanyada és una celebració del cicle d’hivern, que ens arriba de leslibertas decembricad’època romana.

No oblidem el panellets. Uns dolços que eren una mena d'ofrena funerària que es feia a les tombes dels morts i també eren els dolços que se servien en l'àpat que es feia després de la mort d'algú de la família.

Amb els anys, però, la celebració ha agafat un caire més festiu. Les castanyeres surten als carrers i amics i familiars es troben per passar-s'ho bé i fer un bon sopar que per postres tindrà castanyes, moniatos, i evidentment també panellets. Una celebració que afalaga la quitxalla, la converteix en protagonista.

Halloween

Hi ha diverses teories sobre l'origen d'aquesta festa popular, però la que té mes pes és la que ens remunta a la cultura Celta del Nord d’Europa. El dia 31 d'octubre se celebrava a Anglaterra, Escòcia i Irlanda la festivitat delSamhain, el déu dels morts. Aquell dia els esperits dels difunts tornaven acompanyats de bruixes per trobar un cos i posseir-lo. Per evitar-ho, totes les cases apagaven els llums i, fins i tot, es disfressaven de bruixes i dimonis per confondre els esperits, i es feien llums amb carbasses buides i amb una espelma al seu interior. El que en diríem Jack-o’-lantern.

Més endavant elcristianismeva marcar el primer dia de novembre com a dia deTots Sants. Consegüentment, el 31 d'octubre es convertí en AllHallowsEve, que en anglès antic volia dir la vigília de Tots Sants. Actualment, la festa es nodreix de disfresses d'ànimes errants i esperits que vaguen durant la nit pels carrers de les ciutats.

Si pensem que les nostres tradicions seran substituïdes per les de fora: no és tan evident, perquè totes dues tenen la mateixa arrel i sentit, el que canvia és la manera de celebrar-ho i totes dues formes són interessants. I una vegada més els nens són els protagonistes d’aquestes dates, juntament amb el record proper dels familiars que ja no hi són.

La Castanyada i Halloween conviuran per sempre més. La primera sobreviurà en els tallers de panellets que es fan a les escoles, junt amb la fascinació que desperten les castanyeres i les rondalles. La segona ha arribat per quedar-se molt de temps, amb les carabasses, la pirotècnia, les pel·lícules de terror, les disfresses i el “Truco o Trato”.

Atraveix-te a combinar les dues tradicions.

Des de l’Hotel Yola ens adaptem i unim les dues celebracions per poder gaudir d’ambdues festivitats. Per això organitzem coincidint amb el nostre FI DE TEMPORADA 2020, el següent:

Durant el mateix dissabte 31 de septembre pel matí es realitzará un taller de carabasses i per la nit es podrá gaudir del sopar d’uns dels plats més antics de la nostra cuina catalana, “Estofat de Vedella amb moniatos y castanyes”. És un plat que elaborem únicament en aquestes dates: Tots Sants”, però que es digne de menció i no us el podeu perdre. A més, de les castanyes al jardí.

Cal reserva prèvia.

Contacte: 977 650 283 / 977 650 387 - info@hotelyola.com

 

Si t'ha agradat pots compartir a les xarxes socials!

Fes-nos saber el que penses

* Camp requerit

Comentaris (1)

Joan lucas

13-10-2020

Com m'agradaria poder anar al sopar, però treballo.

Si hi hagués la possibilitat, es podria tenir per emportar-se a casa?