Que no es quedi sense ou de pascua cap nen d’Altafulla!

12-04-2020 1 comentaris ATECA - ALTAFULLA ALTRES

Des d'ATECA - Altafulla volem felicitar els petits del nostre poble per lo bé que ho estan fent en aquests temps tan difícils, sens dubte ens estan donant una gran lliçó a tots, us demanem que tingueu encara una mica més de paciència.

I per ajudar-vos a portar-ho una mica millor volem que els digueu al Papa o la Mama que vinguin a recollir el teu Ou de Pasqua.

Poden fer-ho en 3 punts del nostre poble, durant el dia DIMARTS 14 d'abril  (si us plau revisar els horaris d'aquests establiments i no trenqueu el confinament, més de l'estrictament necessari, podeu aprofitar per comprar el pa o qualsevol altre aliment que necessiteu):

- Forn Nogues
- Pastisseria Ares
- Supermercat Si o Si

Si voleu, també podeu pujar (virtualment) a visitar la nostra Ermita de Sant Antoni tal com és la tradició a Altafulla, us deixem a continuació una mica d'aquesta història i la visita virtual.

Gràcies per la col•laboració a tots els socis d'ATECA Altafulla!

 

Visita Virtual Ermita de Sant Antoni

 

Per què el Dimarts de Pasqua és festiu a Altafulla?

És de rebut a la majoria de municipis que, amb l'arribada del Dilluns de Pasqua, s'abaixi el teló a les festes de Setmana Santa i l'endemà tothom recuperi les rutines que li pertoquen. És el camí habitual. Però sempre hi ha alguna excepció: sabíeu que el Dimarts de Pasqua també és festiu a Altafulla?

Si aquest dimarts, 14 d'abril, us apropeu a l'ermita de Sant Antoni, és fàcil que us trobeu amb la tradicional missa votiva o la ballada de sardanes, perquè és festa local. I si els vostres fills hi estudien allà, ningú s'ha confós quan us han dit que avui no hi ha classe. I no és una dada nova, sinó que es remunta a principis del segle XIX.

Una història del 1820

La història altafullenca situa l'origen de la jornada festiva en l'any 1820. Segons explica la tradició, uns anys de males collites van convertir Altafulla en un poble malnodrit, i una forta epidèmia va arrasar la localitat —amb molt pocs habitants, en aquella època—, i va deixar més d'un centenar de morts. És sota aquesta crisi, desesperats, quan els vilatans es van adreçar a la seva darrera esperança, Sant Antoni, per demanar-li ajuda i protecció, i recuperar la salut dels malalts.

Els altafullencs van acudir en massa al quadre de Sant Antoni que hi havia a l'església del poble, i... miracle! Un núvol negre va tapar completament el municipi, i es va emportar amb ell la malaltia: tot el poble va quedar curat de l'epidèmia, i eternament agraït.

Una tradició que perdura

Des d'aquell moment, els altafullencs es van comprometre, cada Dimarts de Pasqua, a tornar en processó a l'ermita del seu salvador, Sant Antoni —que encara duu el seu nom— com a acte d'agraïment a la bona fe i a la voluntat de Déu. I, per molts anys que passin, el dia es manté com a festiu local. L'arrel religiosa s'ha convertit en un lligam tradicional vinculat amb força a Altafulla.

És tradicional que la missa i les sardanes donin vida a l'ermita al matí, i que, després de dinar, les famílies del poble hi pugin a menjar la Mona de Pasqua. Sí, a Altafulla es menja el dimarts, enlloc de dilluns. I sempre, com no podia ser d'altra manera, als peus de l'ermita de Sant Antoni.

Referencias:

- Tarragona Digital

- Wikipedia

L’ERMITA DE SANT ANTONI D’ALTAFULLA: ASPECTES ARTÍSTICS i CONSTRUCTIUS (PDF)

 

Si t'ha agradat pots compartir a les xarxes socials!

Fes-nos saber el que penses

* Camp requerit

Comentaris (1)

Raquel Río Gay

12-04-2020

Que historia tan chula y tan actual, muy buena iniciativa por parte de ATECA